Träning och lite inspiration! //Mats

Inspiration på burk, finns det? Det vore ju inte så dumt ändå. Men i brist på en sådan produkt får man i detta bistra väder hämta inspiration på annat sätt.

Min träning utomhus har kommit igång hyfsat nu. I helgen blev det 6 mil i lagom tempo med crossen, sen i söndags tog jag Cervelon på taket och körde ut till ett lämpligt ställe där vägarna var hyfsat rena för att testa lite tempo. Värmde upp 1 mil för att sedan trycka på lite i 1 mil, orkade tyvärr bara hålla ca 32 i snitt, men ändå skönt att känna lite fart. Benen var då rejält trötta efter 5 dagar i rad med träning, cykling och 1 benpass.

Tillbaka till inspiration. Nu ikväll så tog jag crossen och körde ut till Sigtuna för att få lite inspiration. Kikade nämligen på SMACK-seriens första deltävling. 1 mil tempo! Min plan var att jag skulle kört idag, men det va alldeles för kallt för mina luftrör, de vill inte alls när det är ner mot nollan. Så det fick bli en 4-5mil i lagom tempo istället. Fick dock sällskap av en grym kille hem på sin tempohoj, hade svårt att hålla rullen bitvis med min cross, men skönt att få känna på lite tempo iaf.

Nu till helgen är det några som satt ihop ett litet träningsläger med träning to-må. Jag ska försöka vara med så mycket som möjligt och fre, lö, sö ser ut att fungera. Blir bra att träna mycket nu även om det inte skulle gå så bra.

Debuten ser ut att bli Östgötaloppet som Marco skrev i ett inlägg tidigare. Känns nästan som ett måste då jag är uppvuxen i trakterna av loppet och jag ändå ska hälsa på mina föräldrar den helgen. Ljungs kyrka där starten går, där körde jag motocross som 10-åring. :-)




Sopat ute på Ekerö! ///marco

Kändes skönt när man kom ut till Nockebybron idag och såg att det var sopat på cykelbanorna. Tyvärr så var det inte sopat på vägen ut dit men det kanske är på gång...

Nu var jag inte ute så långt utan körde bara några varv vid Lovö kyrka och där var det fint iaf.

När jag körde mitt första varv så kom jag ikapp ett gäng med klubbkollegor. Inga jag träffat förut men bytte några ord med en av dom. Var nått juniorgäng som var ute och körde. Kul att se lite cyklister som är ute och tränar i klungor! Jag körde min egen träning med fokus på ganska hög puls!



Cykeln blir fortfarande riktigt skitig....


När göra tävlingsdebut? ///marco

Både Mats och jag är sugna på att göra ett försök redan i mitten av April på Östgötaloppet i Linköping. För min egen del tror jag bara det är bra att hoppa på tåget så snabbt det går för att se vad det handlar om att tävla. Fanns någon klass där för veteran H30 tror jag. Sedan verkar ju loppet inte va så blodigt långt heller.

Känns som en bra start även om man inte kommer att hinna toppa formen, men det borde ju finnas fler som kör där som inte hunnit med! Iaf så är jag sugen, är bara lite problem med transport för min del då jag ej har bil. Får se om det kan lösa sig.

Hinner som sagt inte komma i toppform men förhoppningsvis klara mig bättre en dessa skinkor klarade vätternrundan! (Hittade bilden på Happymtb). Ser ut att svida lite granna!






Video från gårdagens träningspass

Cykelträning med Fredrikshof from André Prtic on Vimeo.



En film från gårdagens cykelpass, filmat av André

Mats - riktiga premiären utomhus

Idag hade jag planerat att köra med Täby-gänget. Vissa siktar mot sub7 på vättern och några andra kör veterancupen, sen lite annat löst folk som mig själv. Som tur är gick det inte så fort, för hade det gått fortare had jag nog fått släppa rätt tidigt. Formen är inte den bästa för tillfället.

Det blev sammanlagt ca 65 km med ett snitt runt 27. Kanske någon som var med som har mer exakta värden?

Vi körde en varvbana Sollentuna-Upplands Väsby på ca 2mil, första två varven gick lätt, sen började det snöa rejält, det öste verkligen ner. I samma veva som snön kom så var det någon som knackade lite lätt i bakhuvudet och när nästa backe kom förstod jag vem det var.. där stod han med släggan och slog till rejält... Blev riktigt jobbigt sista 1,5 milen.

Skönt att vara igång.

Så här såg jag ut när jag klev innanför dörren efter rundan.


Billig eller dyr?

Blev en runda ute idag. Värmen är på gång, blev riktigt svettig idag. Hade på mig lite för mycket kläder, hellre det en tvärtom. Blev iaf en bra runda, mindre ismoddiga vägar. Så snart kan man nog köra på rejält ute! Inte en enda sur bilist heller. Känns som en bra dag.

Samma tur som förra passet så c:a 7 mil. Tror jag ska försöka mig på en lite längre runda nästa helg om det är bra väder. Cyklar ju ensam så när det är blåsigt så blir det ganska jobbigt, idag blåste det på ganska rejält. Som tur var inte kalla vindar!

Efter två timmar av rundan så fick jag allt leta efter godis i fickan. En lite dyrare godis och en billig Lidle snickers. Gissa vilken som slank ner =)



Sedan blev det lite godis på ett barnkalas också! Och nyss en pizza...livet är najs ibland!


Cavendish vurpa

Cavendish vurpade rejält på dagens etapp. Hittade denna bild, helt galet! Hoppas att man slipper vara med om någon liknande vurpa.. Bilden ser nästan fejk ut. Inte en eker fanns kvar i framhjulet efteråt.




Mats - Familjeracern färdigmonterad och debutrundan avklarad.

Igår så monterade jag dit skärmar och en barnstol på min cross som jag köpte i Januari. Det blev riktigt bra och den kommer att bli grym att använda för lite kortare turer. Bestämde mig iaf för att ta en premiärrunda idag för att se hur min medresenär skulle reagera på att sitta på en cykel, hon hade nämligen aldrig cyklat innan.

Det var iaf inga problem att få henne att sitta still som modell för att föreviga ögonblicket. Fullt påklädd med vindtätt och vattantätt ställ från HM. Givetvis gummistövlar också så att hon inte fryser eller blir blöt.

Sedan gav vi oss iväg. Jag har fulldubbade däck på hojen och de kommer att få sitta kvar några dagar till då jag inte vill riskera att vurpa med guldklimpen. Gissar på att totalvikten på ekipaget förutom cyklisten landar på en 25-26kg, känns i backarna kan jag lova, men det är väl bra träning. Blir skillnad sen när jag kliver på 6,9kg hoj.

Min lilla medresenär tog resan mycket bra. Efter 5 minuter tyckte jag att hennes huvud hängde lite konstigt så jag stannade till för att kolla läget. Hon hade somnat, gissar att barnstolen vajar lagom för en insomnande effekt. Hon vaknade först när vi var hemma igen. 1,2 mil på knappa 40minuter inklusive stopp.... Kommer att försöka köra 3ggr i veckan och utöka sträckan lite vartefter hon blir van! Kommer åtminstone bli grymt bra när snö och is försvunnit och när det blir lite varmare.




Raphanörd

Vet inte riktigt. Rapha gör snygga kläder, säkert grym kvalitet också. Fast är det inte lite överdrivet att sitta och köra spinning i det märket? Kläder för c:a 3500kr för att köra spinning i, nått enklare borde väl ändå duga...även åt värsta posören. Var en snubbe som körde i ett helt Rapha set igår, han såg lite finare i kanten ut, även när det gällde sättet att cykla på. Han såg nästan ut som en lite finare dam på väg hem från affären med extra fina ekologiska ägg i cykelkorgen! Kunde inte låta bli att le lite och snegla på han under passet. Kommer nog se han på Ekerö i sommar på en av dom dyraste cyklarna...

Nu vill inte jag verka bitter bara för att jag inte har råd med Raphakläder. Skitsnygga kläder är det iaf men passar inte mig...riktigt än iaf... ;-)

Snygg blogg har dom också.

http://www.rapha.cc/blog/

Dags att dra till gym och dundra rygg och biceps! ///Marco




Dags att ladda - Marco



Vad ska man äta innan sin cykeltur för att orka egentligen? Jag är en sån som förbrukar ganska mycket energi och jag måste tom ladda med mat innan ett 55 minuters spinningpass. Idag blir det bröd med jordnötssmör, proteindrink och kaffe. Gott och även gott om energi. Mat som snabb lämnar magsäcken och inte ligger och skvalpar runt under intervallerna.

Använder cyklister kosttillskott. Efter att ha läst lite på träningssidan Funbeat så får jag en känsla av att många tycker att kosttillskott bara behövs om man är proffs eller elitcyklist. Vet inte riktigt om jag håller med! Jag tycker iaf att det är smidigt med kosttillskott även som motionär! Det finns otroligt mycket skräp på kosttillskottsmarknaden men det gäller ju att vara smart och välja det som funkar. En 200mg koffeintablett innan en cykelrunda kan göra susen, kaffe är gott men inte lika effektivt...

Kreatin, koffein och aminosyror (protein) skulle iaf inte jag kunna vara utan.

Dags att dra iväg mot spinningsalen...


Premiärrundan - Marco

Idag slog jag till i det fina vädret och gav mig ut på årets första cykeltur. Det blev knappt 7 mil och det var lite längre än vad jag hade tänkt mig. Kändes iaf helt ok hela rundan. Tog det ganska lugnt och kände på underlag osv. Vissa partier var ju helt galet svårcyklat, glashalt och knaggig spårig is. Fick ställ några gånger men det gick bra, cyklar iof väldigt långsamt när det är riktigt halt. Känns som att dom snabba rundorna kan vänta tills isfläckarna är borta helt...

Det var ganska tomt på vägarna på Ekerö men en och annan cyklist såg man allt. Såg några från Fredrikshof (inga jag kände) och dom hälsar ju alltid. Trevlig cykelklubb...mötte andra cyklister från en annan cykelklubb men dom tittar bort när man cyklar förbi dom. Haha...aja...det är som på jobbet...motarbetare minst 90% av dom ;-)

Jag är ny när det gäller pulsklocka men en intressant sak såg jag. Jag höll idag en medelpuls på 142 slag/min och då har jag verkligen tagit det duktigt lugnt. Skulle jag ta det lika lugnt på ett spinningpass så skulle nog medelpulsen hamna runt 130 slag/minut. Kan va så att utomhus cykling känns mindre anstängande för att det så sjukt mycket roligare!

Hoppas på bra väder nästa helg också...om det är fint så blir det en ny runda...hoppas knaggelisen försvinner också.

Tog några bilder under den blå himlen!



Nockeybyträdet



Svarten...vilken fantasi...



Något gott ska alltid va med i bakfickan!


Mats - utomhuspremiär i Los Angeles

Så skönt, underbart och härligt det är att cykla utomhus i bra klimat. Det blev jag påmind om nu i veckan då jag hyrde en cykel i Los Angeles för att ta några rundor. Jag har varit med min familj på en liten road trip i USA och då bland annat i LA. Tyvärr har jag dragits med en rejäl förkylning så det blev inte så mycket cykel och träning som planerat. Var iof inte där för att cykla, men hade planerat ett par dagars cykling iaf. Nu blev det att hyra en cykel i 24h och hann då med 3 rundor.

Kan rekommendera Helen´s cycles för cykelhyra och cykelköp om någon ska dit. Exempelvis kostar en Cervelo R3 2010 med Ultegra samma som endast ramen här hemma kostar. Viss skillnad alltså.

Runda 1
Hämtade ut cykeln på förmiddagen och gav mig direkt iväg till Mt Hollywood och Griffith Park för lite backträning. Kanske inte den bästa premiären, men då min fru ville promenera i parken och kolla på utsikten passade det perfekt. Blev några vändor upp och ner. Då det inte finns någon lika lång backe i södra Sverige var det en perfekt start, men ack så jobbig. Men vilken utsikt över hela Los Angeles, plus att det var svettigt värre trots kortärmat och shorts..




Runda 2
Sedan var det bara att ladda om på hotellet och sedan ta en tur längs med den långa cykelväg som går längs med stranden vid Stilla Havet. Cykelvägen börjar vid Santa Monica och sträcker sig hela vägen ner till Long Beach. Jag startade vid Marina Del Rey och cyklade söderut, tog mig nästan till Long Beach och tillbaka vilket blev runt 6 mils cykling. Rejäl kantvid hela vägen, men jag njöt av hela rundan. Blev mest en bekvämlighetsrunda då det inte finns några backar här, plus att jag var lite trött efter förmiddagens backträning.

I Sverige har vi för tillfället problem med igensnöade cykelvägar, men här led man bevisligen av ett annat problem, se bild nedan. Vägar igenblåsta med sand.. men det kunde jag stå ut med. :-)







Runda 3
Satte sedan klockan på 05.30 och fick mig en god natts sömn innan jag satte mig i bilen och körde en liten bit upp till Malibu där jag parkerade bilen. Hade fått ett tips från Helens cycles att köra Langoon Canyon Road och sedan vända tillbaka ner till Malibu. Frågade aldrig så mycket om vad för vägar som det bjöds på utan tackade för tipset och litade på att de vet var man bör cykla när man är i LA.

Förstod direkt när jag började närma mig vad det handlade om. Konstant stigning tills dess att man väljer att vända tillbaka, eller om man vill ta sig till toppen och fortsätta på andra sidan. Mitt beslut blev att försöka ta mig hela vägen till toppen och sedan rulla tillbaka ner igen till bilen då jag inte kunde vara borta hur länge som helst.

Jag är inget vidare på att klättra, och här fanns det ingen möjlighet till att vila, skulle jag sluta trampa skulle det ta stopp direkt och aldrig några meter med platt väg. I med lägsta växeln och sedan bara att trampa, trampa, trampa.. Stannade ett par gånger för att ta lite bilder... (läs vila) och hade efter 1h och 15min tagit mig till toppen. Gick inte fort men var heller inte helt slut när jag väl var där. Njöt ett tag innan jag gav mig iväg nerför igen. Nästan utan att trampa alls var jag tillbaka längst ner efter 15 min...





Sammanlagt ca 5h cykling och nu kan jag inte göra annat än att njuta tills att våren kommer hit till Sverige. Idag får det bli 1-2h rullande med vintercykeln med heldubb och slåss mot snöslasket. Cyklat alldeles för lite och det måste det bli ändring på nu i Mars månad om årets mål ska kunna uppnås.

/Mats som fortfarande njuter av känslan från helgens cyklande.

RSS 2.0